Logo NHC
Nederlandse Herdershonden Club

In Memoriam mevrouw C.J. Bakkes-Versloot

Ons erelid is niet meer. Op de respectabele van ruim 100 jaar is zij heen gegaan. In 1983 kreeg ik het advies langharen te gaan fokken “dat houd je jong en bereikt er een hoge leeftijd mee”, humor van de bovenste plank. En het klopt, Dr. Van den Akker 96 jaren (kennel van het Eigen Land) Ir. Voskens 87 jaren en met het verlijden van mevrouw Bakkes zijn de drie pioniers van de langhaarfokkerij verleden tijd.

Jarenlang heeft zij zich belangeloos ingezet voor de fokkerij. Als lid van de Fok Advies Commissie, mensen aanmoedigen met hun teef te gaan fokken en reu-eigenaren aan te moedigen hun hond, ook als het maar eenmalig was, in te zetten voor het voortbestaan van de langharige Hollandse Herdershond.

Haar kennelnaam “Arvensis” verwijst doelbewust naar Dr. Van den Akker.
Hij bedacht de combinaties tussen ouderdieren en zij voerde deze uit. Door haar kon de langhaarpopulatie in stand blijven in de jaren 70 van de vorige eeuw.
Inkruisingen met kortharen werden gedaan maar dat leidde volgens haar niet tot het gewenste resultaat. 

Visionair als zij was, besloot zij in 1984 een Tervuerense Herdershond in te kruisen. Wars van de bureaucratie, van de rasvereniging, maar dankzij goede contacten met de voorzitter van de Raad van Beheer, mevrouw Brooijmans-Schallenberg, keurmeesters als mevrouw Adolfsen en haar echtgenoot, zette zij haar plan door.
Haar op een na favoriete teef Arvensis’ Gonnie Grata werd gedekt, maar zij was al reeds meer dan acht jaren oud dus dochterlief Arvensis’ Kitty Carissima werd ook gedekt.
Op vier en vijf mei 1984 werden maar liefst 22 pups geboren uit deze outcross.  In 2001 werd na zeven generaties het K- nest van het Eigen Land ingeschreven in het NHSB.

Hoogtepunt was wel een tweede plaatst in rasgroep I van Arvensis’Aylwin. Niet eerder werd een langhaar zo hoog geplaatst op een internationale show in Roosendaal. Tot op heden is dit resultaat nog niet verbeterd! Een mooie uitdaging voor de huidige fokkers.

Diverse, van door haar gefokte honden zijn kampioen geworden: o.a.  Arvensis’ Lex in tijdens de wereldshow in Amsterdam. Mooie rastypische honden verder: Arvensis’Danielle Doornroosje, Gonnie, Hauwke en haar lieveling Monica Mea.

Moge zij inspirerend blijven voor fokkers, hondenliefhebbers en vrienden van de Hollandse Herdershond. Samen zijn we verplicht het erfgoed in stand te houden die drie pioniers in de vorige eeuw tot stand hebben gebracht.

Robert Cordes, Savennes december 2017

Overlijden mw Bakkes


19 december 2017
Actueel

^ Terug naar boven

Rasvereniging voor
Kortharige,
Langharige en
Ruwharige
Hollandse Herders

afbeelding raad van beheer


Login