Logo NHC
Nederlandse Herdershonden Club

Een nieuwe pup

Enige tips voor de eerste weken met uw nieuwe huisgenoot.

Opvoeding

De opvoeding van de pup hoort al te beginnen bij de (goede) fokker.

Als een pup tussen de acht en negen weken oud is, komt hij bij de nieuwe eigenaar. Dan begint de verantwoordelijkheid van de opvoeding van het nieuwe baasje.

Zorg dat u voor die tijd goed geïnformeerd bent over het opvoeden van jonge honden. Informatie vindt u in boeken (boekwinkel of bibliotheek), bij de fokker, bij uw rasvereniging en bij de bij de Raad van Beheer aangesloten regionale vereniging of Kynologen Club in uw omgeving.

Consequent
Net als kinderen hebben honden een consequente opvoeding nodig. Dat geldt voor alle rassen. Omdat opvoedingsfouten vaak moeilijk zijn te herstellen, is het belangrijk om vanaf de eerste dag consequent te zijn en fouten te voorkomen.

Honden hebben een grote behoefte aan duidelijkheid in hun opvoeding.

Consequent opvoeden betekent niet “met harde hand”. Consequent opvoeden is trouw blijven aan het principe: ja is ja en nee is nee.

Reageer daarom in vergelijkbare situaties steeds hetzelfde. Bijvoorbeeld: niet op de bank liggen betekent nóóit op de bank liggen.

Belonen en negeren
De moderne inzichten in de hondenopvoeding en training gaan uit van het belonen van goed gedrag en het negeren en/of ombuigen van het gedrag dat men niet wenst (dus niet straffen!).

Inconsequent negeren/ombuigen of belonen maakt een hond onzeker. Heel belangrijk is ook dat een gegeven commando altijd wordt opgevolgd. Dat bevestigt de autoriteit van de baas

De praktijk leert dat honden die in hun puppytijd en jeugd consequent zijn opgevoed, prettige honden worden en blijven. Probeer zoveel mogleijk fouten te voorkomen. Wat je niet aanleert hoef je ook niet af te leren.

Iedere nieuwe hondeneigenaar wordt aangeraden een puppycursus en eventueel een vervolgcursus met de hond te volgen. De plaatselijke Regionale Verenigingen geven deze door het hele land en zijn een uitstekende hulp bij de opvoeding en bij een eventueel later te volgen opleiding.

Zelfstandig maken
Honden zijn roedeldieren en voelen zich prettiger in een groep.

Ze tonen hun aanhankelijke gedrag door bijvoorbeeld in huis u overal achterna te lopen, bij/tegen u aan te liggen, et cetera.

Het is van belang om de hond zelfstandiger te maken. Een zelfstandige hond kan beter alleen zijn en beter functioneren in zijn omgeving.

De manier om dit te realiseren hangt sterk af van de hond/baas verhouding. U kunt hiervoor het beste terecht bij de instructeur van de Regionale Vereniging waar u uw puppycursus/opvoedingscursus volgt omdat men bekend is met uw hond en u als baas en uw situatie het beste kan beoordelen.

Alleen zijn
Tweeverdieners, een baan voor halve dagen, kinderen naar school en naar sport brengen… Er kan niet altijd iemand thuis zijn om op de hond te passen. De hond meenemen kan ook niet altijd, want er zijn gelegenheden waar een hond niet past of niet welkom is. Daarom moet een hond leren om alleen te zijn. Begin daar zo vroeg mogelijk mee.

Laat een pup de eerste weken rustig aan u en de omgeving wennen. Laat hem de eerste maanden niet meteen een hele tijd alleen (dat vraagt om problemen).

Start met een kleine tijdspanne van bijv. een minuut en bouw die tijd langzaam op. Als het mis gaat, terug naar een kleinere tijdspanne.

Dat kan betekenen dat u in die eerste periode meer thuis moet zijn dan gebruikelijk. Sommige pups en jonge honden hebben grote moeite met alleen zijn. Zeker wanneer ze zo uit het veilige nest in een vreemde omgeving terechtkomen. Houd daar rekening mee.

Indien goed aangeleerd hoeven honden geen problemen te hebben met allen zijn. Daarvoor is het wel noodzakelijk dit in fases aan te leren.

Vermijd hinderlijk blaffen en janken
Een hond die elke dag een bepaalde periode alleen is, weet op den duur niet beter. Honden die alleen zijn kunnen echter gaan vernielen of hinderlijk blaffen en janken. Dit kan komen door verveling maar kan ook andere oorzaken hebben. Deskundige hulp door een gedragstherapeut die uw specifieke situatie bekijkt kan uitkomst bieden.

Zorg voor afleiding met speelgoed, een favoriet bot of laat eventueel de radio aanstaan. Leer uw pup van jongs af om aan alleen te zijn op verschillende plaatsen: thuis, maar bijvoorbeeld ook in de auto en op plaatsen waar u hem mee naar toe neemt. Het spreekt vanzelf dat pups niet zo lang alleen gelaten kunnen worden als volwassen honden.

Vergeet niet dat een hond die dagelijks een aantal uren alleen is, compensatie moet krijgen in de vorm van veel aandacht en beweging als u wel thuis bent.

Eigen plek
Honden hebben behoefte aan een eigen plekje in huis. Vaak zien ze die eigen plek als een soort veilige schuilplaats.

Pups wennen snel aan een aangewezen ligplaats. Oudere honden hebben de neiging die zelf uit te kiezen. In elk geval moet het een rustige plek zijn. Huisgenoten moeten niet over de hond heen hoeven te stappen.

Omdat de hond languit moet kunnen liggen, moet zijn ligplaats ruim zijn. U kunt kiezen uit vele vormen zoals een mand, kussen of kleed.

Schuimrubber manden vormen een risico bij het kapot bijten, omdat het schuimrubber in de maag kan komen. Datzelfde geldt voor rieten manden. Bij hardnekkige slopers heeft een kunststof mand daarom de voorkeur.

De vulling van een kussen of matras mag niet te zacht zijn. Verder moet de plek niet te warm en niet vochtig of tochtig zijn.

Met name honden die opgroeien in een druk gezin hebben behoefte aan een vaste plek, waar ze bij het spelen, rusten of slapen niet worden gestoord.

Voorkom vernielen
Om te voorkomen dat kleden en meubels worden vernield en er aan bedradingen wordt geknaagd, is de aanschaf van een kamerbench (een overdekte mand met een deurtje) aan te raden.

Een bench is een plaats waarin de hond zich volstrekt veilig kan voelen. Ze zijn te koop in vele soorten en maten (let bij de aanschaf op de juiste maat !) en zijn ook geschikt om een hond in te vervoeren.

Bij logeerpartijen (campings, hotels) kan de hond er slapen. Het gebruik van een bench vereenvoudigt de zindelijkheidstraining, omdat een hond zijn slaapplaats liever niet bevuilt.

Er zijn diverse manieren en middelen, naast het geven ven eten, om de benchtraining tot een succes te maken.

Rusten en slapen
Pups en jonge honden hebben veel behoefte aan regelmaat, rust en slaap. Als ze wakker zijn, doen ze immers niets anders dan zich inspannen. Spelen, onderzoeken, op avontuur te gaan. Pups en jonge honden gaan vaak door totdat ze er letterlijk bij neervallen.

Het is daarom aan te raden om voor een pup een schema te maken met daarin de vaste punten: uitlaten, spelen, eten, rusten, slapen. Een pup die meer dan een half uur in de weer is geweest, is moe.

Een pup hoeft niet aangezet te worden tot topprestaties. Uren lopen is op die leeftijd uit den boze. De maximale tijd is eerder een kwestie van minuten dan van uren voor een pup op die leeftijd. De fokker van uw hond kan u inlichten over welke inspanning op welke leeftijd bij het ras past.

Als u gaat oefenen of trainen met uw pup of jonge hond, kan dat best diverse keren per dag, maar dan niet langer dan vijf à tien minuten achter elkaar.

Bouw de training/opvoeding in in de dagelijkse handelingen bijvoorbeeld: commando “zit” bij het eten geven, bij het omdoen van de lijn, bij de stoeprand voor het oversteken, et cetera.

Naarmate honden ouder worden, hebben ze minder slaap nodig, terwijl de oude hond juist weer meer gaat slapen. Honden die bijzondere inspanningen leveren (sledehonden, jachthonden) zullen na gedane arbeid absoluut rust nodig hebben.

Een hond die dagelijks voldoende vrije beweging krijgt, zal zich in huis rustiger gedragen. Ook na het eten is het tijd voor een dutje. Wild rennen of spelen met een volle maag is niet goed.

Slaapt de hond? Niet storen!

Honden die opgroeien in een drukke, nerveuze of lawaaierige omgeving, lopen eerder de kans onzeker of neurotisch te worden dan honden die evenwichtig opgroeien met voldoende rust en regelmaat.

Honden en kinderen

Leren omgaan met dieren

Kinderen kunnen niet vroeg genoeg leren omgaan met dieren. Al wanneer ze in de kinderwagen zitten, kunnen ze mee naar de kinderboerderij en dierentuin. Op de peuterleeftijd kunnen kinderen in de praktijk leren omgaan met (huis)dieren.

Als een peuter niet leert om te gaan met honden, kan de combinatie peuter en volwassen hond gevaarlijk zijn. Peuters behandelen honden namelijk als leeftijdgenoten: ze pakken bot en speelgoed af, trekken aan een oor…

Daarom moet de komst van een hond in een gezin met (heel) jonge kinderen minstens zo goed worden voorbereid als de komst van een nieuwe baby.

Overgenomen van de website van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland

Aanbevolen literatuur:

Spelenderwijs opvoeden van uw pup van Peter Beekman .ISBN 90-5266-146-4


Rasvereniging voor
Kortharige,
Langharige en
Ruwharige
Hollandse Herders

afbeelding raad van beheer


Login