Logo NHC
Nederlandse Herdershonden Club

Pupinfo richtlijnen uitkiezen pup

Allereerst zult u wat “huiswerk” moeten verrichten. Zet, in overleg met uw huisgenoten, eens op een rijtje wat u van een hond verwacht qua karakter en uiterlijk

Wordt het een reu of een teef?

Wordt het een kort-, lang- of ruwhaar?

Kunt u een dominante hond opvoeden of past een volgzame hond beter bij u?

Ga dan pas naar een nest kijken, want laten we eerlijk zijn, zodra we onvoorbereid pups zo hartveroverend zien rondhuppelen gaan we bijna allemaal door de knieën en zouden een pup uitkiezen, die achteraf gezien toch niet helemaal bij onze situatie past.

Er zijn een aantal dingen die u zeker moet weten over de ontwikkeling van onze pups:

vanaf de geboorte t/m 3 weken vegatieve fase: slapen, drinken, groeien.

vanaf de 4de t/m de 12de week inprentingsfase, overgaand in de socialisatiefase: ervaringen opdoen die ook in het latere hondenleven voorkomen, veel contact met mensen, kinderen, luidruchtige apparaten, verkeer, markt, bus, trein, andere honden en huisdieren.
Sterk beangstigende ervaringen vermijden, schrikt de pup ergens van, troost hem dan niet, maar leidt hem af terwijl u gewoon doorloopt.
Let wel: wat in deze periode wordt overgeslagen is in het latere hondenleven niet meer in te halen.

vanaf de 7de t/m 17de week rangorde fase: dit is vanuit de hond een spel van uitdagend gedrag om te proberen zijn grenzen te verleggen. Juist in deze periode zal uw hond moeten leren u als ranghoogste te accepteren. (Latere) problemen beginnen vaak in deze tijd!

Het is dus heel belangrijk dat de fokker erg veel aandacht aan het nest besteedt. Groeien de pups in huis op? Perfect! Zijn ze gehuisvest in kennel of schuur, overtuig u er dan van dat de pups regelmatig in huis komen.

Kijk goed naar de reacties van de pups; ze horen er gezond en schoon uit te zien en moeten u enthousiast en ondernemend begroeten.

Als u bovenstaande toetst aan hetgeen u bij de fokker aantreft en het is positief, kies dan met een gerust hart een pup uit. Veel fokkers laten een puppytest doen. Dit kan een goed hulpmiddel zijn om de juiste pup bij de juiste eigenaar te plaatsen.

Wij wensen u veel vreugde toe met de pup van uw keuze en mochten er nog vragen of (kleine) problemen zijn, aarzel niet om contact met de fokker op te nemen of bel het informatienummer omtrent het kopen van pups, 043-6040504


Rasvereniging voor
Kortharige,
Langharige en
Ruwharige
Hollandse Herders

afbeelding raad van beheer


Login